Levensduur accu elektrische fiets

De levensduur van een accu elektrische fiets is gemiddeld 4-5 jaar. Dit betekent dat je ongeveer iedere 5 jaar de accu van jouw elektrische fiets moet vervangen door een nieuwe. 

Aantal km van de accu

De belangrijkere vraag is vaak: Hoeveel km gaat een accu van een elektrische fiets mee? Dit hangt af van de grootte van de accu. Een elektrische fiets met een accu van 500 Wh gaat immers langer mee dan een vergelijkbare fiets met een accu van 350 Wh.

“Gemiddeld gezien rijd je 12-14 kilometer per 100 Wh."

Daarnaast kan je tijdens het fietsen aangeven in hoeverre je trapondersteuning verlangt. Gebruik je minder trapondersteuning dan kan je gemakkelijk 20-25 kilometer per 100 Wh behalen!

Let wel op, de buitentemperatuur kan veel invloed hebben op de prestatie van jouw accu. Zo kan de actieradius van jouw elektrische fiets in de wintermaanden tot wel 50% minder zijn dan in de zomermaanden.

Hoe lang gaat de accu elektrische fiets mee?

De belangrijkste factoren voor betere energiewinning

De levensduur van een e-bike batterij is afhankelijk van verschillende factoren. Deze factoren beïnvloeden niet alleen hoe snel de batterij zal verouderen, maar ook hoeveel energie er uit de batterij kan worden gehaald. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die invloed hebben op de energiewinning van een elektrische fiets:

Type batterij: Li-ion of LiFePO4?

Als je kiest voor een Li-ion (lithium-ion) accu, dan kun je rekenen op een hogere energiewinning dan wanneer je kiest voor een LiFePO4 (lithium-iron phosphate) accu. Dit komt doordat Li-ion cellen in staat zijn om meer energie per kg te leveren dan LiFePO4 cellen. Echter, LiFePO4 cellen bieden wel weer een langere levensduur en zijn minder gevoelig voor temperatuurwisselingen.

Accu per laadbare kilometer

Als je een elektrische fiets gaat aanschaffen, is het belangrijk om te weten hoe lang de accu meegaat. Dit bepaalt namelijk mede de afstand die je kunt afleggen voordat je weer moet laden. De lengte van het consumeren per laadbare kilometer hangt af van verschillende factoren, zoals:
-Het type fiets
-Het soort batterij
-De grootte van de batterij
-De snelheid waarmee je fietst
-Of je regelmatig stil staat of doorfietst

Gemiddeld genomen kan een elektrische fiets ongeveer 25km/uur rijden. Dit hangt natuurlijk ook weer af van bovenstaande factoren. Hoe sneller je fietst, hoe korter de accuduur. Als je regelmatig stilstaat met start- en stopverkeer, dan wordt de accuduur ook verkort.

Een andere factor die meespeelt, is het weertype.

Vier praktische manieren om het uitzinnige verbruik te verminderen

Er zijn verschillende manieren waarop je het verbruik van je elektrische fiets kunt verminderen. Hier zijn vier praktische tips:

1. Zorg ervoor dat de bandenspanning goed is. Als de banden te slap zijn, wordt er meer energie verbruikt om ze draaiende te houden.

2. Gebruik de juiste versnelling. Het is beter om in een hogere versnelling te trappen dan in een lagere versnelling, omdat je dan minder kracht hoeft uit te oefenen.

3. Wees voorzichtig met het gebruik van de verlichting. Het is niet nodig om de verlichting continu aan te laten als je niet rijdt, dus zet hem uit wanneer je niet gebruikt maakt ervan.

4. Probeer zo min mogelijk met de motor te rijden. Het is beter om zoveel mogelijk met je eigen kracht te trappen, omdat het dan minder energie kost om je vooruit te bewegen

Accu van je elektrische fiets

Elektrische fietsen zijn een steeds populairder wordend vervoersmiddel, maar hoe lang gaat de accu van zo'n fiets mee? Dat is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type accu, het gebruik en de onderhoudsintervallen.

Ontdek de beste e-bikes in 2023Ontdek de beste refurbished elektrische fietsen