Fietsverzekering elektrische fiets afsluiten blijft de beste optie!

Wil je een fietsverzekering voor je elektrische fiets? Wil je meerdere e-bikes of speciale elektrische fiets die je wil verzekeren? Of twijfel je gewoon of je je elektrische fiets wil verzekeren? Lees dan zeker verder voor tips waar je op moet letten bij de aanschaf van een elektrische fiets verzekering! Verder op de pagina krijg je meer informatie over:

 • Welke dekking biedt een verzekering voor de elektrische fiets?
 • Fietsverzekering vergelijken? Ontdek waar je een fietsverzekering voor je e-bike kan afsluiten.
 • Wat kost een fietsverzekering?
 • Hoe kies je de beste fietsverzekering?
 • Verzekering voor bijzonder elektrische fietsen.

Wie een nieuwe elektrische fiets koopt, krijgt vaak van de verkoper de vraag of je er een fietsverzekering bij wilt afsluiten. Nu is het niet altijd nodig om dat te doen. Mocht de fiets gestolen worden, dan is de schade beperkt tot de aanschafprijs. Hangt er echter een hoog prijskaartje aan de fiets, bijvoorbeeld omdat het een luxe elektrische fiets is, dan lopen de kosten voor een nieuwe e-bike zomaar op tot een bedrag met vier cijfers. Fietsendieven zijn de laatste jaren erg geïnteresseerd in elektrische fietsen. Zelfs met alleen de accu zijn ze vaak al blij. Je elektrische fiets verzekeren kan de pijn bij diefstal of schade behoorlijk verzachten. In tegenstelling tot een autoverzekering is een fietsverzekering niet verplicht. Voor verschillende soorten e-bikes koop je best een verzekering. Je kan dit doen voor een speed pedelec verzekering, elektrische bakfiets verzekering, elektrische racefiets verzekering, elektrische mountainbike verzekering enz. Uiteraard kan je deze verzekering ook afsluiten voor gewone fietsen.

Fietsverzekering elektrische fiets

Welke dekking biedt een verzekering voor de elektrische fiets?

Een fietsverzekering voor je elektrische fiets kent verschillende dekkingen. Het kan per verzekeraar verschillen welke dekkingen standaard zijn en welke apart meeverzekerd kunnen worden. Let daar dus op bij het afsluiten van je verzekering. De belangrijkste dekkingen zijn de volgende:

 • Accuverzekering

 • Diefstalverzekering

 • Beschadigingsverzekering

 • Pechhulpverzekering

In tegenstelling tot bijvoorbeeld de autoverzekering is er geen dekking voor schade aan anderen. Als je met je elektrische fiets iemand aanrijdt of op een andere manier schade bij iemand veroorzaakt, dan kun je aankloppen bij je aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren.

Accu fietsverzekering

Een dekking die specifiek voor elektrische fietsen beschikbaar is, is die voor de accu. De accu is een onmisbaar onderdeel van de elektrische fiets, maar ook een onderdeel dat gevoelig is voor diefstal en schade. Als je een verzekering afsluit, moet je erop letten hoe de verzekeraar omgaat met de waarde van de accu. De meeste verzekeraars maken gebruik van afschrijving. Hoe ouder de accu is, hoe minder je terugkrijgt als hij gestolen wordt. Overigens biedt Kingpolis een speciale accuverzekering aan. Deze polis biedt een extra uitgebreide dekking voor de accu waarbij je bijvoorbeeld ook een vervangende accu krijgt als de capaciteit van de accu is afgenomen tot 60% of minder van de oorspronkelijke capaciteit.

Fietsverzekering diefstal

Als je elektrische fiets gestolen wordt, vergoedt de verzekeraar in de eerste jaren de aankoopwaarde van de e-bike. Na verloop van tijd daalt de vergoeding naar een lager bedrag. De grootste kans dat er iets met je elektrische fiets gebeurt, is als je hem ergens buiten stalt. Blijkt je elektrische fiets verdwenen te zijn nadat je hem ergens geparkeerd hebt, dan kun je beroep doen op je fietsverzekering. Wordt de elektrische fiets echter uit het schuurtje of de garage bij je woning gestolen, dan is je inboedelverzekering het eerste aanspreekpunt. In dat geval moeten er wel inbraaksporen te zien zijn. Overigens eisen sommige verzekeraars ook nog dat je de fiets binnen op slot zet. Parkeer je hem buiten, dan moet je hem altijd goed beveiligd achterlaten. Denk op voorhand dus goed na waar je je e-bike zal opbergen zodat je de juiste keuze kan maken in diefstalverzekering elektrische fiets.

→ Wil je je e-bike goed op slot zetten? Neem dan een kijkje naar het 'Beste slot voor elektrische fiets'

Beschadiging fietsverzekering

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Doordat je op een elektrische fiets lekker snel gaat, kun je hem bij een aanrijding gemakkelijk beschadigen. Bij een prijzige fiets lopen de kosten voor reparatie ook snel op. Deze dekking zorgt dat je je hier niet meer druk om hoeft te maken. Als je elektrische fiets door bijvoorbeeld een val of een aanrijding beschadigd raakt, vergoedt de verzekeraar de kosten.

Pechhulp fietsverzekering

Een elektrische fiets is een technisch hoogstandje. Het is dan ook fijn om te weten dat als er onderweg iets kapot gaat, de pechhulp nooit ver weg is. Bij een lekke band of ander probleem dat je niet had kunnen zien aankomen, word je zo weer op weg geholpen.

fietsverzekering diefstal

Fietsverzekering vergelijken? Ontdek waar je een fietsverzekering voor je e-bike kan afsluiten

Een snelle en eenvoudige methode om een e-bike verzekering af te sluiten, is direct bij aanschaf bij de dealer. Je bent dan echter in je keuze beperkt tot de verzekering die de dealer toevallig aanbiedt. Wil je zelf de beste fietsverzekering kiezen, dan kun je online terecht bij een groot aantal verzekeraars. Zo kun je in België bijvoorbeeld kiezen voor de KBC fietsverzekering en in Nederland is Unigarant vanouds een bekende verzekeraar voor fietsverzekeringen. Zie je door de bomen het bos niet meer? Dan kun je ook altijd je verzekeringsadviseur vragen met een goed voorstel te komen of door een onafhankelijke partij de beste fietsverzekeringen voor elektrische fietsen laten vergelijken. Informeer je goed bij verschillende partijen om de beste fietsverzekering eruit te kunnen halen.

Enkele bekende instanties in België en Nederland waar je een fietsverzekering voor je elektrische fiets kan afsluiten:

 • KBC fietsverzekering
 • Unigarant fietsverzekering
 • ANWB fietsverzekering
 • Unive fietsverzekering
 • Allianz fietsverzekering
 • Kingpolis fietsverzekering
 • Interpolis fietsverzekering
 • Enra fietsverzekering
 • Hema fietsverzekering
 • Centraal Beheer fietsverzekering
 • ZLM fietsverzekering
 • VAB fietsverzekering
 • Ethias fietsverzekering
 • Aedes fietsverzekering
 • Independer fietsverzekering
 • NTFU fietsverzekering
 • Callant fietsverzekering
 • Stella fietsverzekering
 • AXA fietsverzekering
 • DVV fietsverzekering
 • Ohra fietsverzekering
 • ING fietsverzekering
 • Yuzzu fietsverzekering
 • ...

→ Bezoek zeker hun website voor meer info. Staat er een belangrijke fietsverzekeraar nog niet op het lijstje? Laat ons gerust iets weten en we zetten de fietsverzekeraar bij op het lijstje.

Wat kost een fietsverzekering?

Hoeveel een fietsverzekering voor je elektrische fiets kost, is niet zonder meer te zeggen. De premie hangt van verschillende factoren af. Zo is het van belang voor welk bedrag je de fiets hebt gekocht. Ook kan het uitmaken waar je woont. In sommige regio’s is de kans op diefstal groter en zul je meer moeten betalen. Ten slotte is het van belang welke extra dekkingen je kiest. Je kunt er zelf iets aan doen om de premie zo laag mogelijk te houden. Sommige verzekeraars geven namelijk korting als je elektrische fiets is voorzien van een chip. Daarmee is de fiets gemakkelijker op te sporen als hij is gestolen. Zo is er een grote kans dat je je eigen fiets terugkrijgt. Veel online verzekeraars bieden een online tool om je fietsverzekering eenvoudig te berekenen. Zo weet je snel en efficiënt hoeveel het kost of hoeveel je maandelijks moet betalen voor bijvoorbeeld een verzekering speed pedelec prijs.

wat kost een fietsverzekering

Hoe kies je de beste fietsverzekering?

Welke voor jou de beste fietsverzekering is, ontdek je door verschillende fietsverzekeringen te vergelijken. Daarbij let je op de dekkingen die de verzekeraar aanbiedt, de voorwaarden die gesteld worden en de premie die je daarvoor moet betalen. Zoek je een goedkope fietsverzekering, dan zul je meestal wat moeten inleveren op de dekking. Dan krijg je bijvoorbeeld niet de eerste vijf jaar maar slechts de eerste drie jaar de nieuwwaarde van je fiets vergoed na diefstal. Zoek je juist een uitgebreide dekking, dan zul je wat duurder uit zijn.

Veel verzekeraars bieden tegenwoordig een verzekering aan voor je elektrische fiets. Misschien heb je al andere verzekeringen lopen bij een verzekeraar die pakketkorting geeft als je meerdere verzekeringen afsluit. Dan kun je iets voordeliger uit zijn. Wil je zeker weten dat je een goede deal krijgt? Dan kun je e bike verzekeringen vergelijken op een vergelijkingssite op internet. Daar krijg je snel een overzicht van de beschikbare verzekeringen en hun premies, dekkingen en voorwaarden.

Een andere manier om een goede fietsverzekering voor je elektrische fiets te vinden, is door te kijken naar het testoordeel van consumentenorganisaties. Zo kwam in 2022 bij de Consumentenbond de verzekering van Kingpolis als beste uit de test. 

beste fietsverzekering

Bijzondere elektrische fietsen

Voor speciale e-bikes, zoals speed pedelecs, elektrische racefietsen en elektrische bakfietsen bakfietsen, geldt hetzelfde als voor gewone elektrische fietsen. Als de aanschafprijs hoog genoeg is, is het de moeite waard er een fietsverzekering voor af te sluiten. Je bakfiets verzekeren of je racefiets verzekeren doe je met een gewone fietsverzekering. Een uitzondering geldt voor de speed pedelec. Deze fietsen worden als motorrijtuig beschouwd en daarom is het verplicht ze te verzekeren. Een speciale speed pedelec verzekering biedt dan uitkomst. Bij sommige verzekeraars valt de speed pedelec verzekering onder de bromfietsverzekering of scooterverzekering.

Ontdek de beste e-bikes in 2023Ontdek de beste refurbished elektrische fietsen