Een elektrische fiets is gezonder dan je denkt, ontdek in dit artikel waarom a.d.h.v. 5 concrete argumenten. Het is algemeen geweten dat lichaamsbeweging een van de belangrijkste factoren blijft, bij ALLE leeftijdscategorieën, om gezond te blijven. Zowel fysiek als mentaal. Enkele van de belangrijkste gezondheidsvoordelen zijn: lichaamsbeweging, je hart verbeteren, je bloedsuikerspiegel in stand houden, vertrouwen opbouwen en je lichaam verstevigen. Blijven fietsen naarmate we ouder worden kan ook ernstige ziektes vermijden. Ontdek in volgende puntjes de belangrijkste redenen waarom fietsen met een elektrische fiets gezonder is dan je denkt.

1. Elektrische fiets gezonder door aanhoudende training

Als je fietsen gebruikt als onderdeel van je dagdagelijkse leven, kan je goede trainingsdoelen opstellen, op aanhoudende basis fietsen en dus tijd die je sowieso op een dag moet benutten, slim besteed. Je elektrische fiets gebruiken voor woon-werk verkeer is een heel mooi voorbeeld van. Bovendien is het niet enkel goed voor je gezondheid, maar je bent ook heel duurzaam.

Heb je een slechte conditie? Moet je lange afstanden doen of via moeilijke wegen rijden? Heb je leeftijdsgebonden beperkingen, moet je veel bagage meenemen? Dan zeker is een elektrische fiets gezonder en ideaal voor jou! Elektrische fietsen zijn toegankelijk voor iedereen en helpen zo ook de mensen die ‘minder’ geschikt zijn voor een gewone fiets, om dagelijks te kunnen fietsen.

Hoe zit dat dan met je lichaamsbeweging, je moet toch niet trappen door het motortje? Die vraag horen wij wel vaker. Daar is een heel goede uitleg voor: een elektrische fiets is nog steeds een fiets en het motortje dient slechts ter ondersteuning van je trapbeweging. Je moet wel degelijk moeite doen om vooruit te gaan met je elektrische fiets. Er zijn verschillende soorten motoren en elektrische fietsen die afgestemd zijn op de gebruiker. De ene fiets zal veel meer wegen en helpt je veel beter vooruit. De andere zie je het verschil niet met een gewone fiets en helpt de trapondersteuning enkel als je een berg op moet. De dag vandaag zijn er voor elk soort doel en elk soort gebruiker wel een specifieke elektrische fiets op de markt die je helpt jouw doel te bereiken.

Fietsers die ooit woon-werkverkeer op een elektrische fiets reden, weten heel goed dat het een goede training is. Ze weten ook dat je op elk moment kan kiezen hoeveel hulp je inschakelt. 

Elektrische fiets gezonder

2. Elektrische fiets gezonder door meer te fietsen

Elektrische fiets gezonder door meer te fietsen? Correct! Mensen met een elektrische fiets gebruiken hun fiets meer dan mensen met een gewone fiets. Mensen fietsen meer en langer dan met een gewone fiets. Dit komt omdat je veel korte of langere ritten veel makkelijker met een elektrische fiets kan doen dan met een auto of een gewone fiets. Met een gewone fiets moet je je goed voorbereiden, kleren aandoen waarin je kan zweten, een goede conditie hebben… Het worden al snel veel elementen die een drempel vormen om de fiets te nemen. Die drempels vallen al snel weg als je een elektrische fiets hebt.

Elektrische fiets gezonder

3. Versterk je lichaam met een elektrische fiets

Een elektrische fiets weegt vaak een pak meer dan een gewone fiets. Sturen, trappen en je elektrische fiets balanceren versterken je botten, spieren en gewrichten. Fietsen is een sport waarbij je (bijna) heel je lichaam gebruikt. Heel je lichaam heeft dus baat bij je fietstochten.

4. Fiets gezonder met vertrouwen

Hoe ouder je wordt, hoe belangrijker het wordt voor je gezondheid om aan lichaamsbeweging te doen. Als je op een iets oudere leeftijd wil beginnen met fietsen, kan het moeilijker zijn dan je denkt als je al lang niet meer op een fiets hebt gezeten. Dit zorgt ervoor dat het fietsen ‘sneller’ wordt opgegeven en dat het minder aantrekkelijk is voor oudere mensen op te starten met fietsen. In deze situatie biedt een elektrische fiets een ideaal oplossing. Je kan beginnen op een rustig tempo en je de trapondersteuning aanpassen naar jouw wens. Zo blijft fietsen leuk voor iedereen en kan je fietsen op een tempo dat geschikt is voor jou. Een elektrische fiets zorgt voor vertrouwen, biedt het nodige comfort en helpt je doelen te halen

Elektrische fiets gezonder

5. Elektrische fiets gezonder voor ouderen en mensen met gezondheidsproblemen

Een elektrische fiets verbetert de kwaliteit van je leven en je gezondheid. Blijf fietsen en kom niet in de vicieuze cirkel terecht. Veel mensen met gezondheidsproblemen stoppen met sporten omdat net die gezondheidsproblemen het sporten moeilijker maakt. Zo wordt de ziekte of je gezondheid steeds slechter en ga je steeds minder sporten. Voor die mensen is lichaamsbeweging cruciaal en is een elektrische fiets gezonder. Het biedt talrijke voordelen die iedereen helpt te bewegen op hun eigen tempo. Verbeter je gezondheid op je eigen tempo. Niet enkel fysiek, maar mentaal speelt dit zeker ook een belangrijke rol!

Ontdek de beste e-bikes in 2023Ontdek de beste refurbished elektrische fietsen